Ιατρός Νευρολόγος Θεσσαλονίκη

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο Θεσσαλονίκη

Απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις σε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Τι είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας και την τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Ως εγκεφαλικό επεισόδιο ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού ιστού, η οποία προήλθε είτε από διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ). Τα επιδημιολογικά στοιχεία της παγκόσμιας βιβλιογραφίας αναφέρουν ότι τα αιμορραγικά ΑΕΕ αποτελούν ένα ποσοστό περίπου 10% των ΑΕΕ και τα ισχαιμικά αποτελούν το υπόλοιπο 90% των ΑΕΕ.

Υπάρχει θεραπεία για το ΑΕΕ;

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια θεραπευτική προσέγγιση των ισχαιμικών ΑΕΕ (ενδοφλέβια θρομβόλυση και ενδαρτηριακή θρομβεκτομή), η οποία όμως αφορά μόνο την οξεία φάση του ΑΕΕ και μάλιστα μόνο τις πρώτες ώρες από την εγκατάσταση ενός ισχαιμικού ΑΕΕ.

Υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης ΑΕΕ;
Μετά την εγκατάσταση ενός ισχαιμικού ΑΕΕ οι προσβεβλημένοι ασθενείς εμφανίζουν μεγάλο κίνδυνο επανεμφάνισης νέου ισχαιμικού ΑΕΕ ειδικά στην περίπτωση, που δεν έχει εντοπιστεί η αιτία του εγκεφαλικού ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή.

Ποιά είναι τα αίτια των ισχαιμικών ΑΕΕ;
Τα συχνότερα αίτια των ισχαιμικών ΑΕΕ περιλαμβάνουν (αλλά δεν εξαντλούνται) στα ακόλουθα:

  1. Kαρδιοεμβολικά: Ως καρδιοεμβολικά χαρακτηρίζονται τα ΑΕΕ, τα οποία είναι αποτέλεσμα θρόμβων που δημιουργούνται στην καρδιά και μεταφέρονται με την αρτηριακή κυκλοφορία στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την απόφραξη εγκεφαλικών αγγείων. Συχνότερη αιτία αυτών είναι η μια καρδιακή αρρυθμία που ονομάζεται Κολπική Μαρμαρυγή και ακολουθούν οι Βαλβιδοπάθειες και το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, καθώς και άλλα σπανιότερα αίτια.
  2. Μικροαγγειοπαθητικά και μακροαγγειοπαθητικά: Ως μακροαγγειοπαθητικά χαρακτηρίζονται τα ΑΕΕ, τα οποία οφείλονται στην αθηρωμάτωση/αρτηριοσκλήρυνση των μεγάλων αγγείων του εγκεφάλου (καρωτίδες, σπονδυλικές, βασική αρτηρία και εγκεφαλικές αρτηρίες). Ο μηχανισμός αυτών των ΑΕΕ έχει σχέση είτε με την διακοπή της αιμάτωσης του εγκεφαλικού παρεγχύματος λόγω μεγάλης στένωσης/απόφραξης της αρτηρίας, είτε λόγω της δημιουργίας θρόμβων σε ένα μεγάλο αγγείο, οι οποίοι μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας στον εγκέφαλο προκαλώντας απόφραξη ενός μικρότερου αγγείου. Ως μικροαγγειοπαθητικά χαρακτηρίζονται τα ΑΕΕ, τα οποία οφείλονται στην αθηρωμάτωση/αρτηριόλιοσκληρυνση των πολύ μικρών αγγειών του εγκεφάλου. 
  3. Άλλα αίτια: στο υπόλοιπο 5% κατατάσσονται σπανιότερες αιτίες ΑΕΕ όπως διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού, ανοσολογικές διαταραχές, λοιμώδους αιτιολογίας, τραυματισμοί αγγείων κλπ.

Ποιές είναι οι ενδεικνυόμενες διαγνωστικές εξετάσεις;
Είναι προφανές από τα προαναφερόμενα ότι υπάρχει μια πληθώρα αιτιολογικών παραγόντων για ένα ισχαιμικό ΑΕΕ και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιας αιτιολογίας ΑΕΕ αντιμετωπίζουμε, καθώς η προφυλακτική αντιμετώπιση διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την αιτιολογία.
Για τον εντοπισμό της αιτιολογίας του ΑΕΕ απαραίτητες σύμφωνα με διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι, πέρα από την απεικόνιση του εγκεφάλου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία, οι ακόλουθες εξετάσεις:

1.       Υπερηχογράφημα αγγείων τραχήλου (triplex): Με αυτήν την μη επεμβατική και ανώδυνη  εξέταση μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανές αθηρωματικές βλάβες των αγγείων (στενώσεις ή αποφράξεις των αρτηριών) και να συστήσουμε την ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση (χειρουργική ή φαρμακευτική).
2.       Υπερηχοκαρδιογράφημα: Με την εξέταση αυτή μπορούμε να εντοπίσουμε βλάβες των βαλβίδων της καρδιάς, να εντοπίσουμε θρόμβους αλλά και να καθορίσουμε το κλάσμα εξώθησης (την ισχύ της καρδιακής αντλίας), ώστε να ακολουθήσουμε την ανάλογη θεραπεία, αλλά και να τροποποιήσουμε το θεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης.
3.       24ωρη καταγραφή ΗΚΓ (Holter ρυθμού): Η μη επεμβατική αυτή εξέταση αποτελεί ουσιαστικά ένα παρατεταμένο καρδιογράφημα το οποίο διενεργείτε με ειδική φορητή συσκευή που φοράει ο ασθενής και μας επιτρέπει να εντοπίσουμε ακόμα και παροδικές καρδιακές αρρυθμίες που μπορεί να προκαλέσουν ΑΕΕ.

Το Νευρολογικό Ιαρείο στη Θεσσαλονίκη του Ιατρού Ειδικού Νευρολόγου Δρ. Δημήτριου Αρτέμη παρέχει την δυνατότητα πραγματοποίησης τους με υπερσύγχρονα μηχανήματα.